2015. augusztus 20., csütörtök

Szilvás gombóc


Szilvás gombócot mindenki tud csinálni , az olyan "hétköznapi eledel" gondolhatnánk...

Azért vannak  kivételek, emlékszem Anyukám  ahogy mesélte első  szilvás gombócának történetét.
Fiatal asszony volt, pár hónappal az esküvő után  történhetett amikor  szilvás gombóccal lepte volna meg az ifjú férjét( Apukám) ám  a gombóc sehogy sem akart összeállni. Mindig egy kis tésztát tapasztott  hozzá, foltozgatta míg végeredményként megszületett kettő darab szilvás gombóc.
Mondanom sem kell a  szerető férj ezt is lelkesen  elfogyasztotta.


A jó szilvás gombócról Magyar Elek  így írt  Az ínyesmester szakácskönyvében:
"...melynek tésztája vékony, finom és  könnyű, sőt omlós"
"persze van   olyan szilvás gombóc, amely   formájára és halmazállapotára nézve a régi idők ágyúgolyóbisaira emlékeztet, furkós és fojtós, s mire  a sok vastag tésztán áthatolva a szilváig érkeznék fogunk, már elmúlik az étvágyunk"




Szó szerint idéztem  gyermekkorom kedvenc szakácskönyvéből. Amit a nagymamától örököltem  s már annak idején is élvezettel olvasgattam a nyaralásaim során nála, s most, már amikor  én "birtoklom" s hogy újból  a kezembe került, ismét örömmel állapítom meg nagyon  érdekes írások tarkítják a receptgyűjteményt.



Kedvcsinálónak még egy idézet." Azt azonban  szükségtelennek  tartom megjegyezni, hogy  a jó érett szilvától és a pirított morzsától jó nedvdús tésztát vétek volna még zsírral le is  önteni, mint azt néhol borzadva láttam. Ízléstelen eltévelyedés volna ez, csömört okozna és tönkre tenné fáradozásunk eredményét a finom, kívánatos, ízes és könnyű szilvás gombócot"




Szilvás gombóc


Hozzávalók:



  • 1 kg burgonya 
  • 1 tojás
  • 20 g vaj
  • 200 g liszt
  • 30 szem  magbaváló szilva
  • 30 szem kocka cukor
  • fahéj
  • csipet tengeri só
  • 150 -200 g pirított kenyér morzsa


A burgonyát hámozzuk meg  és kockára vágva  sós vízben főzzük puhára.
Szűrjük le ha már megfőtt, a  főző levet még felhasználhatjuk másra pl. leves készítéshez.
A burgonyát törjük át, adjuk hozzá a lisztet, tojást, vajat és állítsuk össze  a tésztát.
Nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra és vágjuk fel kockára  a szilvák nagyságának megfelelően.
Olvastam  olyan ajánlást miszerint  a kellően érett  zamatos szilva nem kíván más ízesítést, sőt akár  a magját is benne hagyhatjuk. Én inkább  a családi hagyományokra hagyatkozom és  kockacukrot  és mokkás kanálnyi fahéjat helyezek   bele.


A  sarkainál csípjük össze a tésztát és formázzunk  a két tenyerünk közt gombócokat,  ha  túl soknak  ítéljük meg  a tésztát  nyugodtan csípjük le,  tegyük félre.
Forrásban levő lobogó vízben főzzük ki, de ne főzzük túl.
Szárazon pirított  házi kenyérmorzsába forgatom a frissen kifőzött gombócokat. Akik édesebben szeretik  a  morzsába tegyenek  kevés cukrot sőt fahéjat is.

 Illatos,  ízes  szilvás gombócokhoz  jó étvágyat  kívánok!




Jó étvágyat ! 

 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,
Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...