2015. augusztus 4., kedd

Lecsó


A lecsó a nyár mindenki által kedvelt és szeretett étele.
A tökéletes lecsó roppanós, nem szétfőtt, az alapanyagok jellegzetes íze megmaradt, kiérezhető . Olvastam egyszer valahol és teljesen egyetértek vele. Bár lecsót mindenki tud főzni azt nem lehet elrontani azért néhány dologra érdemes figyelni ilyen a  túl fűszerezés, túl főzés és az alapanyagok megfelelő sorrendben adása az ételhez  a főzés során.   






"Kis lábaskában hazahozta
kegyelmeséktől vacsoráját,
lefeküdtünk és eltünődtem,
hogy ők egész fazékkal esznek - -"


József Attila   Anyám











Anyukám lecsója  ...
Mindig azt mesélte  kislány korában a közelükben "bolgár kertészek " laktak,  ők így készítették  a lecsót, tőlük tanulta anyai Nagyanyám, majd Anyu is.
Fedő nélkül főzzük, így a paprika ropogós marad.
Így szeretjük mi.


Hozzávalók:


  • 2 fej kisebb hagyma 
  • 1 kg  húsos zöldpaprika
  • 1 cső csípős paprika
  • 1/ 2 kg paradicsom
  • 1 kanál olíva olaj
  • tengeri só



A zöldségeket mossuk meg, a hagymát vágjuk félbe, majd szeleteljük fel.
A paprikát is szeleteljük  karikázzuk fel.
A paradicsomot forrázzuk le, húzzuk le  a héját és vágjuk cikkekre.

A lábos aljára tegyünk kanálnyi olajat ( ha van  otthon, egy szelet  füstölt szalonnát is kiolvaszthatunk helyette, nagyon finom ízt ad majd  a lecsónak).
A hagymát dinszteljük meg és dobjuk rá a paprikát, forgassuk át, süssük meg egy kicsit mielőtt a paradicsomokat hozzáadnánk. Keverjük  folyamatosan,  nehogy odakapjon! Pár perc után mikor már érezzük  a sült paprika finom illatát a  konyhában,  adjuk hozzá a paradicsomokat fakanállal kicsit nyomkodjuk meg, hogy mi előbb kiengedje   a levét. Nem kell  vizet önteni alá,  bőven elég a paradicsomból kinyert lé. Ízlés szerint sózzuk. Anyu  egy kocka cukrot is szokott beletenni, de  tapasztalatom szerint  olyan édesek a  paradicsomok   az utóbbi időben, hogy erre már  nincs szükség.
Amikor elkészült  sűrű a szaftja és roppanós  a paprika benne.

Tetszés szerint  tehetünk bele  erős paprikát is ha csípősen szeretjük.





Ez  a natúr lecsó receptje, amit lehet gazdagítani  tetszés szerint szalonnával, tojással, kolbásszal, tarhonyával ahogy arra gyermekkoromból emlékszem.







Akkor már önálló fogás  lesz, mint  a  tojásos lecsó, kolbászos lecsó, tarhonyás lecsó.

Én gyakran készítem  így natúr és frissen sültek mellé  kínálom, de csak magában   friss házi kenyérrel kovászos uborkával is  isteni.
Legutóbb nokedlit készítettem hozzá. A nokedli tetejére  halmoztam  a lecsót, arra jött egy szelet frissen sült szűzérme és  friss fehér sajttal megszórtam az egészet, házi kovászos  uborkát kínáltam mellé.
Az ötletet  családi recept adta  szintén, az eredeti  változata:  túrós csusza  lecsóval.
Természetesen a  klasszikus  lecsós hátszín is gyakran készül, valamint  a közeli rokon  a bélszín Budapest módra is

Az utóbbi években oly sokszor : megfőzte, félretette, várt bennünket ........ már nem várhat bennünket ....soha többé.....

Természetesen ne feledkezzünk meg külföldi rokonairól sem  ha a lecsó kerül szóba ,mint  francia változata  a ratatoiulle, vagy az izraeli saksuka.  

Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...