2015. január 12., hétfő

Kačamak

Tradicionális   szerb/balkáni    étel .

Kására emlékeztető  étel, tartalmas, tápláló téli laktató fogás  s ha kukorica liszttel készítjük glutén mentes.

Télen biztosan mindenkinél van otthon krumpli,( így volt ez régen is, minden háztartásban).
 Bár többféleképp  elkészíthetnénk  levesnek, főételnek,köretnek s ha tésztába tesszük még desszert is lehet  "belőle",vagy süthetjük bő zsiradékban, a sütőben  zsiradék nélkül, főzhetjük is,  csinálhatunk pürét, kását belőle ,most azt javaslom  próbáljuk ki  a következő recept szerint .


Az étel neve: Kačamak. (kacsamak,így kell kiejteni)






Ettem már ilyet korábban is vendégségben,míg egyik éven amikor egy rokon fiúcska vendégeskedett nálunk elkészítettem én is, az Ő kívánságára, az Ő útmutatásai alapján.

Montenegrói Kačamak


Hozzávalói:


  • 1 kg  (sárga) burgonya /szétfövő fajta
  • 600 g liszt  / kukorica liszt 
  • 250 g kajmak
  • 300g friss fehér sajt
  • tengerisó 






A krumplit meghámozzuk,megmossuk és negyedeljük.Feltesszük sós vízben főni ,valamivel több vizet  ajánlatos tenni hozzá mint mikor krumplit főzünk.
Amikor a  krumpli már megfőtt,villával szét tudjuk nyomkodni, öntsük le a víz egy részét ,de ne öntsük ki ,tegyük félre.Eztán hozzáadjuk a  lisztet,majd a közepébe mélyedés  vájunk,hogy főzés közben  itt jöhessen fel  a víz és ellepje  lisztes krumplit teljesen.Főzzük tovább alacsony hőfokon  kb 20 percig.Eztán a  kačamakot, kačamakuša nevezetű bottal  addig kell  törni,"verni" míg homogén egészen krémes nem lesz.Ilyen hagyományos bot hiányában egy jó fakanál is megteszi vagy a modernebb és könnyebb változat  a mixer.

Azt tartja  a mondás akkor jó  a kačamak ha a  készítője leizzad a "törés" közben. Ha túl sűrűnek találjuk  adjunk hozzá a félretett főző vízből,összesen 10-15 percig kell "törni" ,keverni ,hogy jó legyen. A  vége felé  a  kajmakot és a friss sajtot melegítsük bele állandó kevergetés közben.Ha túl friss a sajtunk, az nem fog teljesen felolvadni rágógumiszerűen nyúlni fog.   

Hagyományos szerb ételként tartják számon a kačamak-ot ,  valaha ez is  szegények eledele volt, ma már belopta magát  az éttermi kínálatokba is, szerb specialitás lett belőle.  Az irodalom szerint balkáni étel, mely talán még  a török konyhában is megtalálható (kaçamak)  de román, bolgár változata is van  sőt  közel áll hozzá az olasz  pollenta is.

Alapanyaga  a kukorica liszt, ám hajdanán  a spórolás miatt a  lisztet  krumplival váltották ki. Ma már ahogy azt  Anyósom konyháján is tapasztaltam természetes hogy egy része  krumpli,  adnak hozzá  jó fajta zsíros (fehér)sajtot, esetleg kajmakot is, mellé  pedig aludttejet, joghurtot kínálnak vagy tejet.
A hagyományos elkészítése  nehéz, mert verik ,törik egy speciális sodrófához hasonló bottal.


















Utána jártam, találtam hasonló recepteket ilyen  a

Krumplikása

melyhez :

A krumplit sós vízben megfőzzük,majd megtörjük.
 Ehhez a tört krumplihoz tejet (vagy azt a vizet, amiben főtt a krumpli) öntünk és liszttel elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Zsíron apróra vágott vöröshagymát pirítunk egy kis pirospaprikával, és ezt a kiporciózott krumpli kására öntjük.

vagy  a

Sterc


Könnyen elkészíthető, ugyancsak tejjel fogyasztható étel a lisztes terc, (mondják dercnek, vagy stercnek is) ami leginkább a császármorzsához hasonlítható. Ez még néhány családnál most is szerepel az étrenden. A lisztet zsiradék nélkül barnára pirítjuk, vízzel felengedjük. Addig keverjük, míg darabosra törik. Tepsibe tesszük, zsírral locsolgatva, sütőben szép barnára sütjük.








1 megjegyzés:

  1. Balkáni útjaim során többször ehettem, a legjobb a krumplis változat, kemencében kapja meg a végső kinézetelét. Köszönöm a receptet. Simon Ferenc

    VálaszTörlés

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...