2014. március 25., kedd

Céklás brownie








Volt egyszer egy  verseny, a Kiskukta főzőverseny  a Dining  Guide kiírásában (2012.)Kiskutából lesz  a Nagykukta  címmel, gyerekeknek  kellett sütni -főzni. Először otthon, majd  a  receptet  beküldeni , fotókkal  illusztrálva, ami alapján  a zsűri  beválogatta volna  a  legjobbakat, hogy   a helyszínen  élőben , próba főzésen  mérjék össze tudásukat.
Szerencsét próbáltunk, benevezett  az én kicsi fiam is,   ám sajnos   a lemondták a versenyt   az nem került megrendezésre. A  beküldött pályamű (amit természetesen  örömmel elfogyasztottuk) RECEPTJE  azóta majdnem elkallódott,.ám most  a   Közöskedd  játék kedvéért előkerestem  és beillesztem  a blogba ( az alkotó beleegyezésével és engedélyével)  bár ezt nem én csináltam,  teljes mértékben az akkor 10 éves  műve.


brownie a la rozMar(k)




                                                                                                                  





Összetevők:
  •  3-4      közepes  cékla
  •      2 db alma                                                            
  •      2 db sárga
  • - kiskanál őrölt  fahéj
  • - kiskanál őrölt  szegfűszeg
  • - kiskanál őrölt szegfűbors
  • - csipet só
  • - evőkanál almaecet
  •  6 + 2 dkg barnacukor
  • - 3 tojás
  • - 25 dkg vaj
  • - 4 evőkanál liszt
  • - 2,5 evőkanál kakaó por
  • - egy zacskó sütőpor
  •  - 10 dkg. olvasztott csoki
  • - 5 dkg tördelt csoki





Elkészítés:

Az értelem szerűen megmosott és megtisztított  zöldségeket,gyümölcsöt, céklát, sárgarépát  és az almát  blender( késes aprító) segítségével aprítjuk ,vagy ledaráljuk.
Egy nagyobb edénybe  tesszük ,hozzáadjuk  a  fűszereket és egy kicsit megpároljuk . 
 A tojást egy másik edényben a vajjal habosra  keverjük .
 Egy harmadik edényben a  lisztet, kakaót és a sütőport keverjük össze, amihez  miután kihűlt  hozzáadjuk  a céklás masszát , a felvert tojást ,a tördelt csokit, a((víz gőz felett)    olvasztott csokit és alaposan összekeverjük.
A kapott masszát  sütőpapirral bélelt  sütőedénybe öntjük és  ekkor  megszórjuk még  kevés  cukorral  mielőtt  berakjuk a sütőbe sülni  egy fél órára .


Jó étvágyat  !

2014. március 23., vasárnap

hagymás pulao

 Egészen Indiáig mentem, hogy  a  legújabb VKF. kiírásnak megfelelően  rizses  receptet hozzak,  azaz   rizses ételt tálaljak fel  családomnak.



Számtalan formában fogyasztjuk a rizst,  különböző féleképpen színezem, fűszerezem, de eddig   nem került be  egyetlen  rizses recept sem   e  blogba, mert az olyan  magától érthetődő volt.   
 Ám most, e  felkérésnek köszönhetően először  itt  a rizses recept.

Hagymás pulao, 
-mert  tavasz van, itt  az új hagyma  ez most igen csak aktuális, -nyitja  a sort  és biztosan lesz még folytatás.

A rizs  az indiai étkezés elmaradhatatlan része, sőt, egyes állítások ( történészek )  szerint   előbb ismerték  itt mint  Kínában.

Amikor a szomszédos Kínában  még csak  kölest ettek, itt Gangesz völgyében már  ismert volt a  vad rizs.
Az árják bejövetele  után   terjedt el a  rizs termesztés, a föld elárasztásának  módszerével.
A  ókorban, a római időkben  nem csak  fűszereket  ( textilt , szőnyegeket és  drágaköveket ) hanem rizst  is hoztak keletről  a kereskedők.

A rizsből készült ételek  igen  régi-,  ősi receptek,  mint  a  pulao ,vagy  biryani.


A rizshez mindenféle  ízesített  zöldséget esznek,kínálnak  Indiában.

Hasznos  tudnivalók  a rizsről :


Azt  tartják  minnél öregebb a rizs   annál jobb.
A főzés előtt  be kell áztatni minimum 10 percre  langyos  sós vízbe, leszűrni és  forró ghee -n megforgatni  mielőtt felöntjük  vízzel.
Letakarva felforralni, ha már a  víz 3/4 -e elforrt ,elzárhatjuk  a tüzet   és  hagyjuk tovább puhulni  a saját gőzében.
Közben nem kell ( szabad) keverni,  a főzés végén villával  fellazítjuk.




A   bevezető után jöjjön   a recept   ahol   az újhagyma mellett, kókusz  és  a fűszerek adják meg  a végső  aromát, ízt az ételünknek.


Hozzávalók :


  •  500g rizs
  • 2 csomag újhagyma
  •  2 db szárított erős piros paprika
  • 4-5 szem szegfűszeg
  •  kávés kanál köménymag
  • 2 cm  hosszú fahéj
  • 2 evőkanál ghee vagy  vaj
  • 50 g  kókusz reszelék




A fent ismertetett  módon készítjük el  azaz:
Az új hagyma egyik csomóját  felkarikázzunk.
A vajban ( Ghee) megpirítjuk  a  köménymagot, felaprított hagymát ,szegfűszeget és a fahéjat ,majd hozzáadjuk  az előkészített rizst is. Pár percig  pirítjuk mielőtt felengednénk  "kókusz tejjel",amit úgy készítünk, hogy   a  kókusz reszeléket  leforrázzuk,  néhány perc múlva átnyomkodjuk és  a leszűrt levet  felhasználjuk.(Én  gyakran szűrés nélkül használom fel  ). A folyadék  ( víz  is lehet,ha nem szeretnénk kókusszal készíteni ) mennyisége annyi, hogy duplán  ellepje  a  rizst.
Fedő alatt  alacsony   hőmérsékleten  főzzük, amikor  a víz 3/4-e  már elpárolgott, elzárjuk a  tűzhelyet,  a megtisztított újhagymát  a tetejére helyezzük és  lefedve  további 10-15 percig pároljuk a rizst a hagymával együtt.

Közben nem keverjük !

Nagyon kellemes  ízű rizst készíthetünk  a fenti módon.

Ez alkalommal   nem   basmati  rizst használtam hanem   integrált( barna) rizsből  készítettem a    hagymás pulaot.






2014. március 21., péntek

Kacsa mell & mángoldos-birses-sajtos rétes zöld fügével

A mángoldot általában kötegekben árulják, most azonban egy hatalmas kosárnyi  igazán zsenge   mángoldhoz jutottam .
Napsütéses vasárnap volt,  a bolhapiac után  a barátainkkal beszéltünk meg találkozót  a Duna parton. Előbb érkeztünk, maradt még pár percünk  így beugrottunk  a  folyó parttól néhány méterre levő zöldség piacra is. Délidőben ( érdemes !) , ilyenkor már mennének az árusok   haza,  szabadulnának   a megmaradt  portékától, jó vásárt ( is ) lehet csinálni,  így jutottam  a tetemes mennyiségű mángoldhoz  március idusán.
Csoda-e ha most  megszaporodnak  a mángoldos receptek  a blogban is ?


Kacsa mell & mángoldos-birses-sajtos rétes



 Mángoldos-birsalmás-sajtos rétes

Hozzávalói:

  • 150 g rétestészta
  • 200 g birsalma ( 2-3 db)
  • 200 g mángold
  • 100 g félkemény  sajt:   ( Tomme de Montagne)
  • 1 dl száraz bor
  •  friss bazsalikom:( vagy  egy evőkanál  bazsalikomos pesto)
  •  tengeri só
  •  frissen őrölt bors
Elkészítése:

 A birsalmát megmosom, felaprítom, meglocsolom 1/2 citrom levével,  enyhén  felmelegítem, átforgatom az edényben mielőtt felöntöm a borral és lefedve készre párolom a bazsalikommal.
Ha kihűlt, a sajttal és a mángolddal réteslapba csavarom, frissen őrölt borssal meghintem és 20-25 perc alatt ropogósra sütöm  előmelegített légkeveréses  sütőben.

 A Tomme  montagne sajt  szürke penészes héjú, félkemény  francia sajt, könnyű gyümölcsös-virág  ízű, szájban azonnal olvadó.


Kacsa mell & mángoldos-birses-sajtos rétes


  • Kacsamell

kacsamell


hozzávalói


  • 4    db kacsamell filé
  • néhány ágacska  friss kakukkfű
  • tengeri só ( ízlés  szerinti mennyiségben)
  • frissen őrölt   színes bors
  • 1    db narancs
  • 0,3 cl  házi pálinka
  •  2   db zöld füge szirupban eltéve.




Elkészítése:

A kacsamellet bőrével lefelé a tapadás mentes  serpenyőbe helyezem, tengerisóval és friss kakukkfűvel fűszerezem, majd kiolvasztom a zsírját ,ha megsült a bőre, átfordítom, 5-7 percig sütöm a másik oldalon i s, utána lefedve, meleg helyen  további 10-15 percet pihentetem.
A visszamarad levet  friss narancslével, kevés őrölt  borssal és házi pálinkával beforralom.a cukorszirupból kiemelt  fügéket is  megforgatom ebben a  mártásban.

A recept inspirációja   Balogh Ádám receptje( matuszvad.hu – Panoráma magazin
/2010-08-28/)


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷   https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼    https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋     https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

2014. március 18., kedd

Mángold tejszínes mártásban

Míg otthon  a mángold az újonnan felfedezett  zöldségek körét bővíti, Szerbiában  a mindennapos   zöldség, megtalálható  a piacok állandó kínálatában és a kiskertekben is. Sőt,  úgy tartják rendkívül könnyű termeszteni,   nincs vele sok gond, nő  egész nyáron,csak annyi dolgunk van vele, hogy szüretelni kell.


 Nos ez  a mángold,   szerepelt már e  blog korábbi bejegyzéseiben, rétesként, köretként,tortaként is.




Jöjjön most egy újabb  mángoldos recept:

Mángold  tejszínes   mártásban



Elkészítése, nem bonyolult  ez alkalommal sem, nem egészen  1/2 óra alatt elkészül.

A mángoldot mossuk meg, alaposan csepegtessük le a vizet, de az sem baj  ha kicsit több víz marad rajta,  mert majd elpárolog a főzés során.



Ha olyan szerencsések vagyunk,  mint jelen esetben én, hogy egészen zsenge friss mángoldhoz jutottunk,  akkor a nyelével  együtt  is készíthetjük ellenkező esetben csak a  leveleit használjuk fel ehhez az ételhez.
Csíkokra vágva  a leveleken marad vízen megpároljuk a  mángoldot, ( néhány levelet  tegyünk félre!) ha van  zöldség levünk önthetünk alá egy keveset, de el is hagyható.Nem kell több mint 10 perc és  kész is, a levelek megpárolódtak.
Ekkor csavarjunk rá egy egész narancs levét, adjuk hozzá a 3 evőkanálnyi  egészen apróra őrölt  nyers ( nem sós,nem pörkölt)  mogyorót és öntsük fel 1,5 dl tejszínnel. Forraljuk össze,végül hintsük meg a félretett, egészen apróra vágott nyers mángold levelekkel, sózzuk és  reszeljünk a tetejére  szerecsendiót,végül pár csepp citrommal locsoljuk meg.


Különleges nagyon finom ételt kaptunk amit fogyaszthatunk  tavasszal önállóan,  de  húsok, sültek  mellé is  kínálhatjuk.


Hozzávalói :
  • 800 g  mángold
  • 1 narancs leve
  • 1,5 dl  tejszín
  • őrölt szerecsendió
  • tengeri só
  • 3 evőkanál  őrölt mogyoró
  • néhány csepp citrom(lé)

Jó étvágyat !

 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/


2014. március 16., vasárnap

Tripla sajtos rozmaringos pogácsa


A legkisebb fiú(nk) indult  szerencsét próbálni,,/nem ment ugyan világgá, csak a  határon túlra készült hét mérföldes csizma híján  négy keréken/  s nem is  a sárkánnyal  kell megküzdenie  csak a jégen kell helyt állnia. Pogácsa azonban jár neki is, hisz aki útra kel az nálunk ha nem is hamuba sült pogácsát érdemel,de sajtos  pogácsa hagyományosan  jár  neki.

Tripla sajtos rozmaringos  pogácsa 


A pogácsa alap receptje  a jól bevált  juhtúrós-sajtos pogácsánk ami most  kicsit átalakult.

Kecskesajt a  tésztába ,masdamer és parmezán  került  a tetejére szórásnak, rozmaring  a fűszere.


Tavasz révén kedvem lett volna  medvehagymával fűszerezni, de  a tizenegy éves ifjú   ízlését hátha  nem nyerte volna el  így  ez alkalommal  a kísérleztezést elhalasztottam, de  egy próbát megér, be fogom pótolni.

Tripla sajtos rozmaringos  pogácsa hozzávalói:




  • 500  g teljeskiőrléső liszt 
  • 100  g kajmak
  • 200  g vaj
  •          só
  • 300  g érett friss kecskesajt (fehér)
  •   20  g morzsolt rozmaring
  •    1-1,5 dl joghurt
  • 1 tojás  ( a kenéshez)
  • 100  g masdamer sajt reszelve
  •   50  g parmezán sajt reszelve
Elkészítése ,a tészta összeállítása gyakorlottaknak  10-15 perc  kezdőknek  max 5-10 perccel hosszabb.
A lisztet szitáljuk  munkaasztalra, a közepébe tegyük a sót,rozmaringot,  kajmakot, a hideg vajat  és  kecskesajtot reszeljük rá.A joghurtot is hozzáadva alaposan dolgozzuk össze  a kezünkkel, míg teljesen tiszta nem lesz   munka felületünk és kezünk is.Gömbölyítsük ki a tésztát ,majd nyújtsuk ki  1,5 cm vastagra. Kenjük meg  enyhén felvert  tojással ( hogy ne essen le róla  a sajt reszelék  majd reszeljük rá a masdamert  végül  a parmezánt is.
Pogácsa szaggatóval szűrjük ki és  a kezünkkel  kicsit sodorjuk meg, hogy  magasabbak legyenek a  pogácsáink.
Előmelegített sütőben  25 percig sütjük     







Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...