2014. május 18., vasárnap

Prója

prója

Nagy tepsi  próját sütöttem  reggel,   3- szoros  adagot.
Még melegen  sikerült elszállítanunk   a rendeltetési helyére   a közelünkben   levő  "Vásár városba".
A legnagyobb veszélyben lévő Obrenovacból ide menekítették  a lakosság egy részét az árvíz elől.
Ott jártunkkor megállapítottuk, hogy uralják a helyzetet, felkészült stáb irányítja a  kényszer szállást ahol a körülményekhez képest nyugodt és kiegyensúlyozott  a hangulat. Egy elkülönített része  a pavilonnak  a konyha itt adtuk át   próját  amivel a reggelihez   hozzájárultunk.

prója

Nem sokáig időztünk itt  mentünk tovább, hisz rengeteg  dolguk volt még   a nap során   egy civil szervezetben segédkeztünk,a  beérkező adományok( élelmiszerek és  ruhaneműk, tisztálkodó szerek ) szortírozásában. A nap során még  többször is  visszatértünk  egy -egy   szállítmánnyal a vásár területére de munkatársaink  a város más pontjaira vittek  segélycsomagokat.Sajnos  nagyon sokan szorulnak segítségre ez a mostani árvíz rendkívüli helyzetbe  hozta  a környéket.Ilyen mértékű áradásra  még nem volt példa  ezen vidéken.
Nagyon  sokan  sok  hasznos dolgot hoztak  a segítségre szorulóknak.
Nagy létszámú kitelepített  esetén csak  csepp  a tengerben egy  gasztroblogger konyhán elkészíthető mennyiség, azért  reméljük   a sok konzerv és   tartós élelmiszer mellett jól esett egy kevés "hazai íz " is.


prója



A prója  szerb specialitás.

Olyan nemzeti étel ami nagyon sokrétűen használható  az étkezésekben.
Szerepelhet   a reggeliben   és vacsorában  önálló fogásként ,de mivel kicsit száraz célszerű aludttejjel, joghurttal kínálni.
Több fogásos étkezések esetén remekül  beilleszthető az előételek sorába,  helyettesítheti  a kenyeret házi sonka( prsut)  vagy  prebranac mellett.
  
   Általában frissen melegen kínálják ,de ha kihűlt akkor is ízletes.

Könnyen gyorsan elkészíthető,talán ennek köszönheti népszerűségét, és még egészséges is .
H a kizárólag  kukorica lisztből készítjük gluténmentes .

Hozzávalók :( tetszés szerint  többszörözhető a   család nagysága szerint)

2 egység ( pohár ) kukorica liszt
1 egység ( pohár)  teljes kiőrlésű liszt
1 egység ( pohár) olaj
1 egység ( pohár) ásványvíz
1 egység ( pohár ) joghurt
kés hegynyi sütőpor


1 egység  :  100 g

Gazdagíthatjuk  túróval, friss sajttal, tejföllel,  tojással,rozmaringgal és oregánóval  fűszerezhetjük szabadon engedhetjük  a fantáziánkat    nem ronthatjuk el  sőt csak  finomabb lesz.

A liszteket kimérjük,elkeverjük  a sóval és  sütőporral, hozzáadjuk az olajat,vizet, joghurtot és  simára keverjük.
Kenhető állagú formázható masszát kell kapnunk, ha  a  hozzáadott alapanyok( minőségétől függően ) után túl töménynek  ítéljük  adhatunk még folyadékot hozzá,vagy ha ha esetleg úgy látjuk, hogy túlságosan híg lenne csökkentsük a  hozzáadott folyadék mennyiséget.  
Tetszés szerint fűszerezhetjük kerti  zöld fűszerekkel vagy ennek hiányában szárított  fűszerekkel, illetve gazdagíthatjuk a  fent felsorolt  alapanyagok  valamelyikével esetleg valamennyit felhasználhatjuk.

prója

További  alapanyagok :

5-10 dkg túró,vagy  lágy sajt elegendő
A joghurtot  tejföllel fele-fele  arányban,de teljes egészében is  kiválthatjuk.
Gazdagíthatjuk  csalánnal , spenóttal, mángolddal  tetszés szerint .




prója

prója





A kiolajozott  tepsibe kenve   fél óra alatt  forró sütőben megsütjük. Tetszés szerint szeletelhető , általában kocka alakban  kínálják.


prója



Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
 📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...