2014. április 1., kedd

Soproni babos pogácsa

Minden pogácsát egy szem főtt babbal díszítünk és  a tésztába is kerül bab, ilyen  a soproni babos pogácsa.   





babos pogácsa




Hányszor készültem  már  e recept  bejegyzésére, s eddig még nem került egyszer sem sor rá !
Évek óta tervezem, s most, hogy   ismét  "közöskedd" van,  nem halogatom, hisz " bab"   a téma,  kár lenne  ezt  a nagyon   ízletes pogácsát a soproni  babos pogácsát  nem  bemutatni!


Lassan évtizedek  óta készítem és  mindig elfogy az utolsó morzsáig, fogyott akkor is, mikor  a gyermek  kijelentette,- nem szereti-, (mit nem szereti, utálja  a babot!) ám csodák csodája,  ezt  a pogácsát  kedvelte.
Ahogy nekem is,első találkozáskor rögtön  megtetszett.



Ha Sopronban jártam, mindig  útba ejtettem, (ki nem hagytam volna,) babospogácsát   kóstolni,  így volt ez ( hosszú)éveken keresztül.
Halászcsárda  az óvárosban, ide jártunk ebédelni a (külföldi)csoportokkal. Mire megérkeztünk már elkészült a híres babos pogácsa melyhez recept is járt,  azon  a nyelven  amilyen  a vendég anyanyelve.
Megtudhattuk, hogy  a  poncihterek a   szőlőtőkék közt  babot termeltek és ezért számtalan  babos étel szerepel a helyi specialitások  közt, a pogácsán kívül  népszerű a babos rétes és  a babsterc is  ..


Babos pogácsa


Recept Baján  Lászlótól :




kb. 80-100 darabhoz:

  • 1 kg búza liszt ( én teljes kiőrlésű lisztet használok)
  • 5 dkg  szójaliszt
  • 40 dkg főtt tarkabab ( plusz 80-100 db babszem a díszítéshez)

  • 40 dkg sütőmargarin( margarin helyett lehet  vajat, zsírt is tenni)

  • 5 dkg élesztő

  • 2 dl tejföl


  • 2 egész tojás

  • plusz 1 tojás a kenéshez

  • 4 dkg só

  • 5 g őrölt bors



  • Elkészítés:


A lisztet egy tálba beletesszük, közepén egy mélyedést csinálunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos tejföllel kovászt készítünk. A tetejét liszttel megszórjuk. Ha felfutott, hozzáadjuk a ledarált főtt babot, sót, borsot, tojást, zsiradékot. A masszát jól alaposan összedolgozzuk. Kellő hőmérsékleten (20-25 fok) fél óráig kelesztjük. Majd ezután újból átgyúrjuk 2 cm magasságúra kinyújtjuk, késsel bevagdossuk, pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, a tetejét főtt babbal díszítjük, tojással megkenjük. 20 perc pihentetés után 180-200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.



  Idézet Baján  Lászlótól:

"1980-ban a GY.S.E.V. felkért egy borozó megszervezésére és megnyitására. Már akkor ismertem Sopron vendéglátását, és úgy gondoltam, hogy a hagyományok tiszteletben tartásával megpróbálok speciális, eddig kevésbé ismert ételeket étlapra állítani. Többek között a hagyományos Babrétest (ami késsel villával fogyasztható csak frissen) olyan új termékekkel gazdagítani, ami tiszteli a hagyományokat, és kitűnően megfelel a borok kóstolásához és Sopron város méltóságához. Ez a BABOSPOGÁCSA. Az alkotásom sikeres lett. Több tízezer eladott és a város hírnevét dicsőítő csemegévé vált. Hat nyelven lett lefordítva a recept: magyar-német-angol-orosz-olasz-francia. A nemzetközi csoportok a Babospogácsa mellé útravalóul megkapták a receptet is. A VIP csoportok kis batyuban vihették haza a Babospogácsát. A mai soproniak, ha hallják a Babospogácsa nevét, úgy emlékeznek, hogy ez mindig is volt."





babos pogácsa
Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

2 megjegyzés:

  1. Az szeretném kérdezni,hogy a babot szárazon mérjük ki vagy mikor már megfőztük?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika, szárazon mérje ! A egész bab mennyisége a pogácsa szaggató méretétől is függ nagyobb méretű pogácsa szaggató esetén kevesebb egész babra lesz szükség hisz minden pogácsa tetejére óltetünk egy szem babot.

      Törlés

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...