2014. január 30., csütörtök

Sárgarépa krémleves


Egyszerű téli leves. Télen amikor  nem bővelkedünk a zöldségekben, bizony azt kell használnunk ami jól tárolható és e hideg időszakban  is  kapható. Ilyen  a sárgarépa, amit nem csak azért kell fogyasztanunk, mert akkor  szépen fogunk fütyülni.

A sárgarépa, bár a tél végére már megfogyatkozik e zöldség ásvány-, és vitamin tartalma is még szakszerű tárolás ellenére is, A vitaminban,  pontosabban annak előanyagában a  karotinban gazdag. Ezáltal  a  látásunk  épségére és  a  bőrünk szépségére  van  a legnagyobb hatása. Ezen kívül számos egyéb élettani hatással  rendelkezik, erősíti az immunrendszert, egyes kutatások szerint a daganatos megbetegedések  megelőzésben is fontos szerepet játszhat. Ajánlott még szív-,és keringési betegségben szenvedőknek és vizelet hajtóként is ismert.


Krém levest ( bár itt a püré leves, kifejezés pontosabb lenne, hisz a  legírozás és montírozás folyamatát kihagytam, tehát nem került nyers tojás és vaj a főzés végén a levesembe )  szinte minden   zöldségből egyszerűen készíthetünk. Főzzük,  fűszerezzük, pürésítjük és már kész is .
Nem kell rántani  ! Nem kell semmi  plusz sűrítőt  tenni bele, hisz  az  összetört  zöldség maga lesz a sűrítő anyaga  a levesnek!

Leves betétként   számtalan  élelmiszert felhasználhatunk  a nyers  zöldségtől kezdve az olajos magvakig,  a  sült szalonna pörctől  a  kolbász chipsen keresztül  az egyszerű pirított kenyérig ami  van otthon, ami eszünkbe jut,  számtalan  a variációk lehetősége.

karotta


A megmosott  megtisztított sárgarépákat felkarikázzuk és  pici vajon  megpároljuk, majd felöntjük zöldséglével.
Nekem  bevált  a burgonya főző vize is e célra  ( természetesen nem túl sózva!).
Összeforraljuk, kicsit még összefőzzük ( alacsonyabb lángon). Mixeljük.
Ízesítjük  sóval, citrommal,,tejszínnel.
A kenyeret  ( teljes kiőrlésű) sütőben megpirítjuk.Vághatjuk apró kockákra  is  úgy mutatósabb és könnyebben fogyasztható.
Tálaljuk forrón pirított kenyér szeletekkel.



Ha van kéznél  friss zöld fűszer  a megszórhatjuk vele   kész  levest  ( snidling,petrezselyem, kapor stb.)

Sárgarépa krémleves


     Hozzávalók:

  • 800 g sárgarépa
  • 7,5 l zöldséglé
  • 20 g vaj
  • tengeri só
  • citrom leve
  • bors
  • 1 dl tejszín
  • 1-1- szelet  kenyér
  • friss zöld fűszer ( szórásnak)



Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...