2013. november 9., szombat

"Fekete-fehér" aprósütemény

Őszi borongós  vasárnap délutáni időtöltésnek  is kiváló elfoglaltság a sütemény sütögetés, majd  forró tea, kávé mellett kellemes társaságban  csipegetni ezt a  rendkívül dekoratív aprósüteményt,.

 Adventi apró süteménynek is kiváló!http://rozmaringesibolya.blogspot.com/2013/11/fekete-feher-aprosutemeny.html



Én  most  a gyermek iskolatársainak szántam egy  adagot, mert ha  csütörtökre esik a szülinapja akkor bizony iskola van. Jó szokás  e jeles napon az osztálytársakat  is megkínálni. Nos, gondolom senkit nem lepek meg ha  nem cukorkát visz a  fiam  az osztálytársainak. Ilyen szülinapi sütemény eddig még nem volt. Kell a változatosság. Kakaó  és leheletnyi menta  adja az utánozhatatlan ízt, reméljük sikere lesz az ötödikesek körében is .


    


Hozzávalói :

  • 300 g vaj
  • 100 g  nádcukor
  • csipet só
  • vanília kikapart belseje
  • egy marék friss menta levél apróra vágva ( a teraszról )
  • 400 g liszt
  •  40 g sötét kakaó por
  • 1 db tojás



A vajat, cukrot, sóval krémes masszává dolgozzuk.  Hozzáadjuk  a tojást,  a vanília kikapart belsejét s rászitáljuk  lisztet is  és gömbölyűvé gyúrjuk, kettéosztjuk és a tészta egyik felébe az apróra vágott friss menta leveleket, míg a másikba a kakaó port dolgozzuk bele.Fóliában pihentetjük a hűtőszekrényben minimum fél órát.Akár egész éjszakára is betehetjük.

Az ízesített tésztát annyi fele osztjuk ahány fajta süteményt kívánunk készíteni.
Valamennyit ismét labdává formáljuk, majd egyenként kinyújtjuk ,sodorjuk, formázzuk  a süteményeket.
Könnyebben dolgozunk e tésztával  ha két fólia közt nyújtjuk  formázzuk!

A világos tésztát téglalappá nyújtjuk  a sötétet.hengerré sodorjuk,feltekerjük, ekkor kakaós tészta kerül belülre és a mentás borítja kívülről..


Ugyanezt  műveletet elvégezzük fordítva is  amikor  a sötét lesz kívül s világos tészta belül.

Mindkét  tésztát külön -külön  kinyújtjuk tégla lappá, egymásra helyezzük őket és felcsavarjuk. Szintén csinálhatjuk két féle kép  a világos tészta van egyszer kívül máskor belül.


Ha "kockásat " szeretnénk  akkor felváltva csíkokat helyezünk egymás mellé majd reá ellentétes  színű tészta kerüljön 2-3 sorban szebb lesz ha szögletesre igazítjuk a tésztánkat.
Ha jobban tetszik  kívülről tésztával bevonhatjuk így újabb változatot készíthetünk.
Célszerű szeletelés előtt ismét rövid időre hűtőbe tenni  a kész rudakat.
Éles késsel  fél centi távolságban  felszeleteljük  a rúddá alakított tésztákat és sütőpapírral bélelt  lemezen   készre sütjük.

A mentát kókusz reszelékkel  helyettesíthetjük  !




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...