2013. november 30., szombat

Bab,csicseriborsó egytál füstölt oldalassal

Téli, tartalmas "nehéz " étel....






Szárazbab szinte mindig van otthon valamennyi háztartásban, tartóstás nélkül tárolható, száraz, hűvös helyen évekig is eltartható. Fontos fehérje forrás, ami különösen a hűsmentes étrend esetén játszik kiemelt szerepet, létfontosságú aminosavakat tartalmaz, köztük olyanokat is, amelyeket az emberi szervezet nem állít elő. Jelentős a kalciumtartalma is.  száraz, hűvös helyen évekig is eltartható. A csicseriborsó talán nálunk kevésbé  elterjedt  de egyre többször fordul elő, nem csak hummus és falafel formájában .






 

Lassú tűzön 4-5 órát főztem-sütöttem ezt az ételt, csak az edénybe kell rétegezni és sütni míg meg nem puhul, ízletes  nagyon finom lesz .


Kétféle babot fekete és fehér babot és a csicseriborsót előző este beáztattam.

A megmosott babot, csicseriborsót a sütő edénybe szétterítem, beborítom a  füstölt oldalassal, hagyma szeletekkel, zúzott fokhagymával  megszórom. Paradicsom szeletekkel befedem.(Nekem még volt pár szem paradicsomom ezeket forró vízbe, majd hideg vízbe mártva  a héjuk könnyen lehúzható,  de ha már nincs friss paradicsom, akkor egy-két evőkanál  paradicsom pürével helyettesíthető).  Fűszerezem: egy -egy kávéskanálnyi  édesköménnyel, zsálya levéllel, csomborral, szemes borssal. Nem sózom, mert az oldalas elég sós. Egy chili paprikát is beleszúrok.
Felöntöm vízzel és lefedem  hideg sütőbe helyezve, 180 fokos sütőben 4-5 órán keresztül sütöm, ha esetleg a főzőlé elpárologna azt időnként pótolni kell, míg a végső fázisban hagyhatjuk elpárologni.



Hozzávalók :

  • 200 g száraz bab
  • 100g csicseriborsó
  • 200g füstölt hús
  •  1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom ( fagyasztott)
  • 1 szárított chili paprika
  •  kávéskanál édeskömény( mag)
  • kévéskanál  szemes bors
  • kávés kanál csombor
  • 2-3 babérlevél
  • 4-5 zsálya level 
  • pici só
  • víz

Friss puha házi kenyérrel  fogysztandó!

Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...