2013. május 13., hétfő

Cseresznyézzünk ...!!







A kedvenc süteményem készült

 Cseresznyés- csokoládés tekercs










































Minden túlzás nélkül lehetni így definiálni ezt a könnyű gyümölcsös roládot.
Fekete cseresznye az alapja ( jó bele más fajta is ) Marachino likőr adja az aromáját, jó fajta( minél magasabb kakaó tartalmommal)  csoki  és kakaó egészíti ki teljessé  és  a túrótól lesz lágy krémes és könnyű.
Lehetne lazítani némi tejszín habbal  is,( de ebben a rekkenő hőségben ami várható a napokban) nem került a töltelék krémébe belőle  könnyebb kezelhetőség kedvéért,  de mellé   kínálok majd egy keveset,( kizárólag nagykorúaknak)  "higiénés " okokból alkohollal meglocsolva.

Nem kell soká sütni, jól be kell hűteni, sok  gyümölcs van benne és soroljam  tovább...(?)minden szempontból tökéletesen megfelelő.

Elkészítése  könnyű.

Csokoládés piskótát készítünk,  majdnem a már ismert  klasszikus módon. ( az anyaghányadok    kicsit eltérőek csak a technika nem )

Hozzávalói :

a piskótához 


  •  4     tojás
  • 120 g cukor
  • 100 g liszt
  •   20 g étkezési  keményítő
  •   2 cl   Marachino likőr
  •    50 g kakaó por

 töltelékhez, krémhez

  • 500 g cseresznye
  • 350 g tehén túró
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 2 dl tejszín
  • 50 g étcsokoládé
  • 3-4 zselatin lap

A tojásokat szét választjuk.
A fehérjét 2/3 cukorral kemény habbá verjük.A sárgáját  az 1/3 cukorral  szintén felverjük, hozzáadjuk a  likőrt, és a kakaó port. Óvatosan  keverjük át a tojás fehérje habbal is úgy, hogy közben szitáljuk rá a liszttel elkevert étkezési keményítőt is.

Sütőpapírral bélelt  sütőlapon előmelegített gőz mentes sütőben készre sütjük .
/ 10-15 perc alatt kész ./
Ha kisült, rácsra fordítva  hagyjuk kihűlni.

Közben elkészítjük  a tölteléket,   amihez a  túrót ha kell, áttörjük, a cseresznyét kimagozzuk, lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk és kevés zselatinnal felfőzzük, kihűtjük, a  a túróhoz keverjük, meglocsoljuk  a Marashino likőrrel és beleforgatjuk  a cseresznyét.

 A kiterített piskóta lapon elkenjük a cseresznyés tölteléket, feltekerjük és ízlés szerint díszítjük ,
bevonhatjuk tejszínhabbal,ám ez túl kényes,  inkább csokoládé forgácsokkal szórjuk meg az elegánsabb szerintem.





Szeletelés előtt jól hűtsük le !


Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly