2013. január 5., szombat

Fűszerkéregben sült lazac filé






Lehetne a  szentesti menü  része .....
Gyorsan  elkészül, nem kell hosszas  előkészület és igazán  ízletes,  mutatós és finom, egészséges étel .

Tudom január elején ez már nem aktuális a világ nagy részén, ám vannak tájak ahol ép most készülődnek a  szentestéhez, január 6.-án.




Zöld fűszerhez jutni   még decemberben, januárban sem olyan nehéz, sok helyen be lehet szerezni, s sokunknak  "megterem,.....  a  konyhában,cserépben ". Sajnos nálunk a tavalyi rendkívüli időjárásnak áldozatul esett két hatalmas rozmaring bokor is, de talán az egyik  mégis új erőre kap, reménykedem, néhány ágacska már zöldell,  így ez lett az egyik alap fűszerem, ehhez  kakukkfüvet morzsoltam  össze és mozsárban  boróka bogyót  törtem ( ez szintén saját gyűjtés, a múlt  nyáron volt alkalmunk megtapasztalni milyen  szúrós és milyen nehéz a boróka begyűjtése. Miután  egy kis zacskónyi  zsákmányt boldogan  lobogtattunk(Zlatiborban ) a helyiek előtt, megtudhattuk, hogy létezik  ennél  praktikusabb könnyebb  szüretelés  is, vagyis leterítenek valamit  a  bokrok alá  és addig rázzák míg le nem hullik   a  borókabogyó ). Talán  (nem ) mindenki tudja  ez az alapfűszere  a ginnek is .

Ha felnőttek fogyasztják   ajánlanék a téli időszakban   chili paprikát is törni a  fűszerkeverékbe.
Ha nincs mozsarunk  akkor  a  fenti fűszereket  sütőpapír között sodrófával törhetjük össze, így kicsit darabos marad   mutatósabb mintha  őrölnénk.

Tengeri sóval  sózzuk a hal szeleteket, majd a  fűszerkeverékbe forgatjuk, és egy kanálnyi forró olíva olajon átsütjük, félidőben  mikor megfordítjuk  kevés vajat is morzsolhatunk rá.






Ez alkalommal tésztával  kínálom  ami természetesen fog keményre főtt és  néhány  rózsa brokkolival  színesedett. Karácsonyi menüben citrom helyett  narancs karikával tálalnám ennek lágyabb aromásabb íze remekül  illik az ünnephez szerintem. 
Egy-egy szem olajbogyót vagy kapri bogyót ültetek rá és megtűzöm   rozmaring ágacskával.

Békés Boldog Ünnepet !     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...