2011. július 23., szombat

"Vadat és halat, s mi jó falat"


















Jó néhány éve annak,  több is  mint fél évszázada, amikor Nagypapa  a  bohém művész "elszalasztotta" a  lehetőségét, hogy  "törzsgyökeres balatoniak" legyünk mi is. Történt akkoriban amikor Ő rendszeresen vendég- szerepelt  Balatonfüreden, felajánlották neki költözzön oda családostul, ám Ő elutasította, azzal az indokkal,  nem szeretne a szülőiháztól,   elszakadni, messzire költözni. Így  továbbra is maradtak abban a dunántúli kis faluban ahol később én a gyermekkorom nagy részét töltöttem .
Talán ennek az általunk (utódok)elhibázottnak minősített döntésnek  is köze lehet ahhoz miért is  szeretjük annyira  a Balatont. Különösen az északi part  a Nyugat -Balatonon kedves nekünk, az idén már kétszer is megfordultunk ott, pedig nem kis távolság ez  innen Belgrádból .
Néhány bejegyzés is született e látogatások kapcsán most jöjjön  folytatás ........, 

Étterem , mely gróf Festetics György vadas parkjának területére épült,   a Hévíz felé vezető úton Keszthelyt ép elhagyva. Évtizedek óta  áll itt, szinte az útelágazásban a Kisbalaton, Zala és Budapest de a reptér felé-felől is ideálisabb helyet el sem lehetne képzeni. Nem először járunk itt, úgy is mondhatnám évről évre visszatérünk  és most is elégedetten nyugtázzuk nem utoljára járunk itt .

Az étlapról a vadételek közül válogatunk  nem is keressük a menüt, annak ellenére, hogy ezen a héten  a menüket akartuk  tesztelni,  itt kivételt teszünk. Meggyőző a kínálat, széles a választék , ám minden figyelmünket  a vadra irányítjuk,  hiába  a többi "rovat" az étlapon.

Változatos módon elkészített vadételek közül válogathatunk, ízelítőül az étlapról :

Vadpörkölt hagymás dödöllével,
Tűzdelt szarvas kacsamájraguval,vagy bakonyi módra szalvétagombóccal,
Őzfilé áfonyás körtével, de kínálják Vadászmester” módra is  
Vaddisznógerinc roston balzsamecetes friss salátával,
Aszalt szilvával töltött vaddisznócomb szilvamártással, 
Cserszegi vadpaprikás, és  aprópecsenye is --------------  hozzá illő köretekkel mártásokkal...  

Úgy döntöttünk "Vadaskert tál-"at rendelünk, amin van  olyan dolog is amit én mellőznék, ám az nem gond, azonnal konzultálunk, csere-berélünk, közösen összeállítjuk a nekünk kedvező  tálat.


Így lett :  aszaltszilvával töltött őzfilé, tűzdelt vaddisznócomb, párolt szarvascomb, 
vörösboros-,ribizke és erdei gomba-, mártással, hercegnőburgonya, burgonyakrokett és dödölle kíséretében  az ebédünk.


Ízletes omlós húsok, finom mártások kíséretében, az árnyas fák alatt......., csak ajánlani tudom, bár ahogy elnéztem, nem kell ajánlani, betérnek ide a vendégek  ráérezve  szívesen látják őket,  jó falatokkal,  zamatos italokkal  várják itt őket...... 




....míg az étel készül  a csemeték  a mászókán, hintán  vagy a vadaskertben múlathatják az időt. A ház előtt is, mögött is  van terasz így nyáridőben a  napszaknak megfelelően tudják a vendégeket fogadni a szabadban is ahol  ép nem süt a nap. Vendég fogadás ?   Igen, a házigazda  egy- egy  kedves szóval nem tolakodóan szóval tartja   kedves vendéget,   ő maga is  itt étkezik  ki ül  vendégek közé   evvel is hozzájárulva a közvetlen hangulathoz .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...