2011. július 9., szombat

I-51, a cseresznyéstorta


Ceresznye torta I-51 charlotte, piskóta marcipán, sárgacseresznye


Vége a cseresznye szezonnak, legalábbis  itt már eltűnt a piacokról. Az utolsó szemeket  sikerült megmentenem  erre  a tortára, mely azért  oly különleges mert nyári születésnapokra  a nagy meleg  miatt  nálunk általában nem készül torta. Most azonban a hét eleje még enyhe volt  és az ötlet, hogy cseresznye torta készüljön nagyon megtetszett. Az idén úgy- sem  csináltam semmilyen cseresznyés édességet  pedig  számunkra   kitolódott a  cseresznye  idény, sőt ,még vendégeskedtünk is "cseresznyés kertben " ahol nem tudtunk betelni  a cseresznye közelségével. Az én 8 évesemnek  nagy élmény volt  egyenesen   fáról csemegézni,mig mi felnőttek aggódó szemeinkkel követtük útját a fán. Igen  csak úgy mosatlalnul is, ami nálunk, velünk  eddig még soha nem fordult elő, köszönhetően egy Balaton  feletti biokert tulajdonos ismerősünknek felejthetetlen élményben  részesültünk a szünidő kezdetén .






cseresznyefa ág tele érett piros cseresznyével

Ez a torta  kétféle piskótából készült a világos levendulás lime-s, a sötét csokoládés levendulás. Kétféle cseresznyével sárga- és fekete cseresznyével  valamint mascarponeval töltöttem és charlotte formára alakítottam.
Valamennyiünk  megelégedésére nagyon kellemes az összhatása, mutatós, gyümölcsös, lágyan krémes és a levendula  amitől kissé roppanós a puha tészta, illetve a limehéj ami  üde friss, különleges ízt kölcsönöz valóban jó párosítás lett.
Most először készült ez a torta,  pillanatnyi ihlet szüleménye, de lesz ismétlés az biztos.


világos (lime-s) és  sötét ( csokoládés) piskóta
 megsült piskóta sütőpapír lehúzása



A már ismert  klasszikus módon  piskótát készítünk, azaz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2/3 cukorral kemény habbá verjük.A sárgáját a maradék 1/3 rész cukorral szintén habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk   fehérje habot, a liszt és étkezési keményítő keverékét beleforgatjuk, az így kapott piskóta tészta feléhez levendulát és kakaó port keverünk, míg a másik  feléhez levendulát és reszelt lime héjat adunk, mindkét tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra simítjuk és 180 fokon gőz mentes sütőben megsütjük.
Ha megsült akkor átfordítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és feltekerjük a világos részt.
Időközben  a cseresznyéket megmossuk kimagozzuk és külön -külön kevés cukorral átfőzzük csak ép hogy 5-7 percig, majd kihűtjük.

A világos piskótába betöltjük a  sárga cseresznyét, a marcipánt kinyújtjuk, ráfektetjük a  piskótát és együtt feltekerjük úgy, hogy a  marcipán legyen kívül. Hűtőben pihentetjük, ha már jól szeletelhető 1 cm-nyi szélesen felszeleteljük. Az így kapott szeletekkel kibéleljük  a formát, a fekete cseresznyét a fahéjjal, mascarponeval elkeverjük, a formába simítjuk és lezárjuk a csokoládás piskótával amit kör alakúra szabtunk. Ismét hűtőben ajánlatos pihentetni  fogyasztásig, amikor is torta tálra  borítjuk és szeleteljük. 


I 51 cseresznye torta Chatlotte megvágva

 Hozzávalói :

  •     6    tojás
  • 120 g cukor
  •   80 g liszt
  •   40 g étkezési keményítő
  •   20 g levendula
  •   50 g holland kakaó por
  •     1    lime reszelt héja
  • 600 g sárga cseresznye
  • 400 g fekete cseresznye
  • 150 g cseresznye színű marcipán
  • 250 g mascarpone





Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...