2011. február 9., szerda

Valentin napi terítéken a hal céklával

Már csak néhány nap és Valentin napja, gondolkodtál már mivel leped meg a kedvesed ?

Talán apró ajándék, egy program,  miért is ne..........  egy meghitt vacsora,   kevés előkészülettel, gyors  és elegáns,  könnyű, finom....  lehet hal ?







































Remekül illik a hozzá a  jól behűtött  brut pezsgő  ez aztán tényleg ünnepi, de  a száraz bor is "megteszi ".
Terítsünk  "ünnepien" dekoráljuk az asztalt  piros-bordó kombinációban, gyertya, csillogó poharak és csillogó szemek .... kell még  más ???

























Előételnek:  füstölt lazac,  kaprival és kaporral(....de el is maradhat az előétel )






Aperitív  :  egy "egyszerű"  száraz martini














































A fő fogás az ORADA (aranydurbincs) filé kétféleként tálalva :

 Orada kakukkfűvel, cékla pürével





vagy  Orada enyhén párolt céklás-édesköménnyel






















Orada = Aranydurbincs














Ez úttal filéként készül ez a hal  amihez, mármint az elkészítéséhez, sütéséhez valóban elegendő mindössze néhány perc!! Hihetetlen, mégis igaz, az előkészítése sem túl bonyolult , az íze  felülmúlhatatlan. 
Én  a filé készítéséhez a csontozó kést használom az esik kézre, de bármilyen éles, nagy kés jó erre  a célra. A  gerincénél beleszúrunk  és határozottan de finoman végig húzzuk  kést a gerinc mentén  ugyan ezt  másik oldalról is megismételjük. A filéket bőrével lefelé  sütőzacskóba fektetem a biztonság kedvéért / a legkisebb hal szagot sem viselem el/  és előmelegített sütőben 180 fokon pár percig sütöm. Tényleg csak pár perc,  5-6 perc elegendő! Tálaláskor két kanál( esetleg lapát kanál ) segítségével átcsúsztatom  a tányérra  úgy, hogy közben  a bőrét is eltávolítom mivel azt én nem szeretem. Frissen őrölt borssal és új szerzeményemmel a  himalaya sóval ízesítem  friss kakukkfüvet teszek mellé ( át vészelte  a telet a  teraszon a kakukkfű!!)


Céklás édeskömény












































Az édesköményt felszeletelem  a lilahagymát  és a céklát is  kevés olívaolajat forrósítok, rádobom a zöldségeket átforgatom, kevés diót adok hozzá, meghintem egy kanál cukorral,  karamelizálom, felöntöm egy pohárka  tokaji hárslevelüvel, beforralom  tálalom. Tálaláskor meglocsolom erdei mézzel és málnaecettel .













A cékla püréhez megpárolom a  céklát  turmixolom, reszelt gyömbérrel és erdei mézzel, pici sóval  ízesítem tálalásor  olívaolajjal felül locsolom.



Személyenként számoljunk egy-egy  hallal.

Két személyre  elegendő: 2  kisebb cékla, egy kis fej lilahagyma, egy édeskömény, 50 gr dió, 20 gr méz 20gr cukor, pár csepp, málnaecet,kanál olívaolaj a céklás édesköményhez.
Szintén két kisebb cékla ,1 cm- nyi reszelt gyömbér,1/2 dl olíva olaj a cékla püréhez.



Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...