2011. január 10., hétfő

Ha elmúlik karácsony,...... mézeskalács recepttel és annak "utóéletével"

"Ha elmúlik karácsony,


A szeretet lángja halványabban ég,

De ha vigyázunk rá, nem alszik ki még."


- énekelte  a Neoton Família  és nekem, most vakahogy ez a melódia jutott eszembe, most hogy vége  második karácsonyunknak is  a fenyő még mindig díszíti szobánkat és lassan eljön a nap mikor kikerül a szobából, de azt  halogatom mint  minden évben mert az  szomorú dolog  számomra ...tehát ma még marad.
Jó néhány éve vagy  évtizede ? -, egy kedves ismerősöm aki akkor pincér volt a Pilvax étteremben mesélte a  séf  mézben pácolja  húsokat, illetve mézzel locsolja meg sütéskor. Akkor rácsodálkoztam, de tetszett az ötlet, kipróbáltam, bevált, azóta is alkalmazom ezt  módszert. Most ugyanúgy
várakozással teli csodálkozással fogadtam  Bedák Béla az Hotel  Erzsébet City Center
 konyhafőnökének  ötletét, miszerint  mézeskalácsos  naranccsal kínálja az őzragut .
Rég nem jártam arrafelé emlékszem még a "múltszázadban " volt, a nyolcvanas évek végén amikor  a csülök pékné módra  is volt az étlapon. Azt kívánta  az akkor még nem  a férjem, kipróbálni, azóta is emlegeti a hatalmas adagot amivel  végül nem sikerül megbirkóznia egyedül az akkor számára kuriózum számba menő vilmos pálinka  és  korsó sör  segítségével sem, ami hivatott volt a  falatok jobb lecsúszását elősegíteni. No azóta már a magyaros vendéglátás  nem számít kuriózumnak  neki sem, de valahogy  nem esik útba a  János pince,  ha még így hívják,  már azt sem tudom .


Karaj szeletek  mézeskalácsos narancslével és  csipkebogyós pollentával

az én módosított  recept ajánlatom mára

mézeskalács





Karaj szeletek  mézeskalácsos narancslével és  csipkebogyós pollentával
A karaj szeleteket kevés olajon átsütöm, közben a mézeskalácsokat  a kifacsart narancsok levével turmixolom, hozzáadom  a megsült húsokhoz,forralok rajta még egyet tálalás előtt.A köretként kínált pollentához  friss bazsalikom levél hiányában  a száritottat mozsárban porrá zúzom.Ezt a tejhez adva  felforralom, sózom,  majd óvatosan  folyamatos kevergetés közben  beleteszem a  kukoricadarát is akkor lesz jó ha elválik az edény falától. A csipkebogyó lekvárból evőkanálnyit egy szelet vajjal belekeverek és tetszés szerint formázom.

 Személyenként  két szelet  karajt számolok és egy -egy mézeskalácsfigurát  valamint egy narancsot.

Karaj szeletek  mézeskalácsos narancslével és  csipkebogyós pollentával

Mézes kalács még maradt karácsonyról,  amit annak idején nem akartam itt  kitenni mert nem tudnám felvenni  a versenyt, meg sem próbáltam azokkal a csodákkal amit a  a blogtársak bemutattak a díszítésben. Igaz én a  tojástól kicsit idegenkedek így nem  találtam még megfelelő díszítő anyagot annak  helyettesitésére, magokat használunk. Sikert azonban így is  elértünk a  iskolai  vásáron ahova különböző kézműves termékeink mellett vittünk  "ehetőt " is, ami percek alatt el is kelt. A hagyományok szerint itt az év utolsó tanítási napján  a diákok vásárt rendeznek.  Ki tudja miért a  zokniból készített rénszarvas,  amit annyira megszerettünk ,hogy  végül csak kiállítási tárgyként szerepeltettünk,mert  nem akart készítője megválni tőle és a papír angyalkáék, dióból készült  gyertyatartók nem  keltek versenyre a mézeskalácsainkkal. Se baj. Ez volt  a búcsúajándék is   a karácsonykor  nálunk vendégeskedő   gyerekeknek és az ajándékísérő a felnőtteknek is .

Mézes kalács 

recept  itt és most   a jövőre gondolva,  meg azoknak akik  kérték  de eddig nem kapták meg .




mézeskalács


hozzávalók :

  • 200 g méz
  • 150 g  barna cukor
  • 50 g vaj
  • 4 tojás
  • 400 gr teljes kiőrlésű liszt
  • fahéj
  • darált szegfűszeg
  • szódabikarbóna
  • csipet só



A cukrot felolvasztjuk, mézet és a vajat hozzáadva. Az idén itt követtem el valami váratlan dolgot, az történt ugyanis, hogy megláttam az áfonya lekváros edényt, amit sajnáltam elmosogatni, mármint a benne rekedt áfonya lekvárt. Így történhetett, hogy abban melegítettem fel  mézet és a többi anyagot amitől meglehetősen sötét lett a tészta, de  csak nyersen kapott lilás árnyalatot,  készen már csak az íze érződött, meg egy -egy eltévedt áfonya bogyó árulkodott eme eltévedésről.
Amint kihűlt a mézes vajas cukros massza hozzá lehet adni  a tojásokat is.
Egy tálban  a lisztet a sóval, fahéjjal, szegfűszeggel  és szódabikarbónával összekeverem, hozáadva  a mézes-tojásos masszát, majd elsimítva  fóliával borítva  másnapig a  hűtőbe teszem pihenni.
A következő nap  már könnyen dolgozható tésztát találunk, amit lisztezett  munkaasztalon  vékonyra kinyújtunk, tetszés szerinti formákat vágunk  szúrunk belőle. Ebbe a munka folyamatba  már szívesen belekapcsolódnak a gyerekek  is  kár lenne nélkülözni  segítségüket!
Ha karácsonyfa dísznek,vagy ajándék kísérőnek szánjuk akkor most kell kilyukasztani  fogpiszkáló vagy  evőpálcika segítségével.
Magokkal (napraforgó,tökmag mandula, de lehetne mák-, és szezámmag vagy akár szárított cukrozott gyümölcs is ) díszítjük a figurákat amiket aztán sütőpapírral bélelt  sütőlemezre helyezünk és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütünk.
A kész mézeskalácsokat fém dobozban tárolhatjuk ha el nem fogy idő előtt  .


   



mézeskalács


Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...