2010. augusztus 14., szombat

Receptek a szombati vacsora vendégséghez

Sajtos szilva saláta



sajtos  szilva saláta


















Ez alkalommal brie a sajt, ám a kemény sajtok ementáli vagy gauda is, kiválóan illene hozzá. Sőt korábban kizárólag kemény sajttal készítetettem a sajtos szilva salátát.Az első publikációban is  így jelent meg  a  Magyar Nemzet  szombati mellékletében, ahol  anno volt egy főző rovat és rendszeresen  közöltem recepteket az melléklet szerkesztőjének felkérésére. Akkoriban még nem társultak képek  a  megjelentetett receptekhez, bár már felmerült az igény.
A sajtos szilva saláta összeállításakor   a mártás elkészítése az első lépés, hogy hagyjunk neki egy kis időt,amíg az ízek összeérnek fogyasztás előtt. Ehhez tejszínnel kikeverem az alapanyagokat,  egy paradicsomot veszek,Worcestershire sauce-t Cherry brandy-t, diót, csipet sót, aprítóban megforgatom és  a hidegre állítom.
A salátához a brie-t felvágom csíkokra, a szilvát szintén és a diót is  durvára aprítom.
Tálalás előtt beleforgatom  a  mártásba a szilvát sajtot és diót, ennyi  az egész már kész is van.......
Könnyen elkészíthető nagyon ízletes  pikáns saláta  kínálhatjuk önmagában  , de lehet hideg sültek kísérője is.
Hozzávalói :



  •  300 g brie, ementáli,vagy gauda sajt   sajt 
  •  300 g szilva
  •  150 g dió
  •   1 dl tejszín
  •  1  db paradicsom
  •  1 evőkanál Worcestershire  sauce
  •  1 evőkanál  Cherry Brandy
  •  só ízlés szerint




Cukkini lepény avagy quiche






cukkini lepény ( quiche)



 Sós tészta  alapot készítek,  a vaj, egy tojás és rozsliszt  valamint só esetleg kevés víz hozzáadásával.
Gyümölcstorta formába (vagy hasonló sütőformába) simítom, villával megszurkálom és elősütöm kb. 10 percig a tészta kosarat.
A cukkiniket megmosom, felkarikázom, a hagymát, fokhagymát  szintén,  serpenyőben  forró olajon átforgatom, sütöm egy kicsit, majd hagyom hűlni. Amikor  a tészta  "elősült " beborítom a cukkini szeletekkel, zsázsával, egy tojást kikeverek sóval és  tejföllel ezzel  meglocsolom és a  tetejét és gazdagon megszórom olajos magvakkal, most tökmag és napraforgó mag került rá, de lehetne szezám-, és lenmagot is  szórni rá, a fenyőmagot szintén el tudnám képzelni, ahogy dió és mogyoró is mehetne rá,  majd  az egészet  forró sütőbe tolom és sütöm( 200 fokon) amíg  el nem készül, ami  30-35 perc általában.
Rendkívül könnyű, szinte eteti magát,  érdemes kipróbálni eddig még mindenkinek a vendégeink közül  nagyon ízlett és  nálunk is nagy kedvenc!

Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.





cukkini lepény ( quiche)



Hozzávalói:

A sós tészta  kosárhoz

  • 200 g rozsliszt
  • 1 tojás
  • 1 teás kanál só
  •  100 g vaj 
  •  2-4 evő kanál víz 



A töltelékhez:

  • 1000 g  zsenge  cukkini vagy  akár lehet baby tök is
  • 1 fej zsenge friss új fokhagyma
  • 2-3 szál  új hagyma zöldjével együtt
  • 1 maroknyi zsázsa ( vagy zsálya)
  • 1 maroknyi  apróra vágott kaporlevél
  •  2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • evő kanál olíva olaj  ( a cukkini szeletek   sütéséhez) 
  •  100 g  tetszés szerinti olajos magvakból a szóráshoz, szezám -vagy  lenmag ,  napraforgó- vagy tökmag  vagy mind egyszerre








cukkini quiche








íme zsázsa ,amit lehet ablakba, teraszra is ültetni  néhány nap múlva  már szüretelhető is 



Szalonna szeletekbe burkolt  kukorica



















































Az előfőzött kukoricákat vékony  húsos szalonna szeletekkel körbe tekerem,  burkolom és sütőben ropogósra sütöm a szalonnákat.

Remek sör-borkorcsolya.


Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly