2010. augusztus 16., hétfő

Gazpacho

Megint  egy  hétvége amikor  38 fok is lehet, csoda -e ha  mediterrán  ebédet kívánunk.?


Paradicsomos pirítós azaz

 "pa amb tomoquet

ha most Spanyolországban lennénk...... ( tapas )egy pohárka sherry mellé míg elkészül az ebéd remek étvágy gerjesztő !



pa amb tomoquet



  • Gazpacho,

igazi  spanyol specialitás,  igen kedvelt  hideg zöldség leves .



  • Hátszín sárgarépa pürével,mázas sárgarépával 

egyenesen a kertből





















  • rétes- és fagylalt 

zárja a sort









gazpacho









Gazpacho,  


 ki ne ismerné aki egy kicsit is  érdeklődik  spanyol konyha iránt, hisz ez egyik leghíresebb  spanyol étel manapság. Nem volt azonban ez a leves mindig hideg, sőt piros sem.
A római legionáriusok  mindig tartottak maguknál kenyeret,fokhagymát, olíva olajat, sót ,ecetet így ezekből az alapanyagokból könnyűszerrel készítettek pasztát amit vízzel hígítva máris levesként fogyaszthattak.Valószínű az ibériai pásztoroktól vették át ők is ezt a receptet.











gazpacho





hozzávalói :


  • 1/2 kg    paradicsom
  • 100 g     uborka
  • 200 g     paprika
  • csomag új hagyma
  • kis fej    fokhagyma
  •               só
  • 2 dl       olíva olaj
  • 1 dl       borecet
  • 100 g     száraz  kenyér



gazpacho






A tisztított felaprított zöldségeket a kenyérrel sóval, borecettel és az  olaj felével letakarva hidegre tesszük  kb. 12-24 órára, ez alatt a só és ecet hatására az ízek megfelelő képen kibontakoznak.Tálalás előtt turmixoljuk a maradék olajat fokozatosan hozzá adagoljuk.  Egészen krémes  állagú lesz, ha szükséges átszűrjük, ne maradjon  benne véletlenül paradicsom-,  paprika- mag  zöldség rost stb.      A vízzel hígítjuk, de az állaga maradjon sűrű. Tálaláskor tehetünk bele kockára vágott paradicsomot, uborkát,  sonkát akár halat is .



gazpacho


  • Hátszín sárgarépa pürével,mázas sárgarépával 

Miért éppen sárgarépa püré?  Jó sok sárgarépát kaptunk a napokban,  és mivel most a legfőbb fogyasztója teljes élet nagyságban is apósom kertjében felügyeli növekedésüket, mit kezdjek addig míg haza nem tér, evvel  a rengeteg sárgarépával? Aztán Anyósom megint felpakolt bennünket egy jó adag sült paprikával .....és jött az ötlet ....a kettőt együtt hasznosíthatnám, lehetne egy keleti  fűszerezésű köret belőle .



Amint haza értünk már vettem is lábost és melegítettem, pirítottam  a koriandert a római köménnyel egészen míg illatuk be nem lengte  lakást, majd mozsárban  mert az az igazi, megtörtük, ehhez hívtam egy erős kezű segítséget a biztonság kedvéért. Sót, karika szárított erőspaprikát, fokhagymát, héjától megtisztított sült paprikát adtam hozzá és tovább pépesítettem az olajat is bele csurgatva. Krémes paszta lett a végeredmény ezt hívják  Harissza -nak (a kusz-kusz készitéséhez is ezt használják)


  •  6 kávés kanál koriander
  •  4 kávés kanál római kömény
  •  4-5 kávés kanál  olíva olaj
  •  6 gerezd fokhagyma
  •  3 kávés kanál só
  •  2 db  sült paprika
  •  erős paprika






A sárgarépa püréhez a sárgarépát kevés vajon megpárolom, szükség esetén kevés folyadékot (vizet  erőlevest), lehet hozzáadni majd narancshéj darabokat vékonyra szeletelve, kevés fahéjat, sót borsot is,  végül pürésitjük , egy kis vajjal  montírozzuk, egy -két kanálka  harisszo-t adunk bele . Mázas répához a sárgarépákat ép csak forró vízbe dobjuk pár percre azaz blansirozzuk, lehűtjük és a vajon felolvasztott fahéjas cukorban megforgatjuk.



A hátszínt ízlés szerint  átsütjük.



Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly