2014. február 12., szerda

Valentin -napi vörösáfonyás bon-bon

Bon -bon



Mi sem egyszerűbb mint  egy saját készítésű bon-bonnal meglepni   édesszájú partnerünket  Valentin nap  alkalmából.


Igen  a bon- bon készítése lehet egyszerű is és mégis finom,talán megkockáztatom  sok esetben  finomabb gyári  hasonmásánál. Persze  kell némi kézügyesség, gyakorlat a "megszólalásig hasonló "  bon- bonok készítéséhez,  de ha leadunk ebből   s nem ragaszkodunk  a  tökéletes formához, megelégszünk a  tökéletes ízzel, kellemes meglepetésben lesz részünk.                       Íme  a recept  ami alapján akár fél óra alatt is  elkészülhet a   mi "sk." bon- bonunk.


Valentin nap  alkalmából  vörös áfonyát és mandulát választottam alapanyagnak mivel   fehér mandulát   szépen megszínezi a  a vörösáfonya , a  piros-,  .bordó-,  szín árnyalatnál pedig jobbat el sem lehet képzelni Valentin napra.

Ha az egészet  csokiba burkoljuk,  hisz  a  csokoládét  szinte mindenki szereti,biztos siker lesz  , 
Nálunk a próba kollekció pillanatok alatt eltűnt.



A mandulát forró vízbe  mártottam  pár percre, pont addig  amire a   barna héja könnyedén eltávolítható lesz.Ezt a  blansirozott mandulát aztán blenderben  alaposan átforgattam,  krémesre aprítottam . Időközben az áfonyát ( szárított) is bele adtam és úgy aprítottam időnként szünetet tartva  tovább. Ha szeretnétek kicsit  alkoholosan  akkor  javaslom áztassátok  be  az áfonyát  jó fajta pálinkába vagy brandy-be és egy keveset öntsetek a darált mandulához is.
Ha alkoholmentes változatban készül akkor is szükség lehet  némi folyadékra, hogy könnyebben  formázható masszát kapjunk, használhatunk  áfonya szörpöt erre  célra vagy cukor szirupot de vigyázzunk, ne édesítsük  túl a  bon- bont.
Kellően  krémesre aprított mandula -áfonya keverékét  sütőpapírral   fedett munkaasztalra  borítjuk   elegyengetjük  kb 1 cm vastagra és szív alakú kiszúróval szíveket  formázunk  .
A kiszúrt szíveket  sütőpapírral bélelt dobozban,deszkán  10-12 percre mélyhűtőbe tesszük így könnyebben tudunk majd dolgozni velük.
Vízfürdőn a  csokoládét megolvasztjuk ,temperáljuk  és  megmártjuk benne  az áfonyás -mandulás  szíveket.  Rácson lecsöpögtetjük a  fölösleges  csokoládét ( amit összekaparva újból felhasználhatunk.
Szoba hőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni a  csokoládét  majd csomagolhatjuk,vagy kínálhatjuk..

Hozzávalói 

  •  100 g mandula
  •  30 g vörösáfonya
  • 1/2 dl  brandy vagy gyümölcs pálinka
  •  100 g csokoládé ( belga tej csokoládé vagy 70 % étcsokoládé tetszés szerint)


További bon-bon és  receptek  itt és itt.

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...