2011. július 26., kedd

Kecskeméti barackos kölestorta Magyarország Tortája 2011-ben




Magyar Cukrász Iparosok Országos Testülete foto 

Immár ötödik éve a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete különleges cukrász remekkel készül augusztus 20-ára. Magyarország Tortáját minden évben pályázat útján választják ki. A jelentkezőktől olyan új és kreatív ötletekben gazdag tortákat és recepteket várnak, amelyek jellemzően a magyaros ízvilágot tükrözik, és valamilyen formában az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódnak. A beérkezett pályamunkákat neves cukrászmesterekből álló zsűri bírálta el az Év Fagylaltja 2011 versenyen a nyár elején. Az első körben a benevezett 21 torta közül  három tortát választottak további megmérettetésre. Pataki János elmondta,  a kiválasztott tortákat szigorú szakmai elbírálásnak vetik alá,
figyelembe véve az alapanyag, csomagolás szempontjait is. Megjegyezte még  elégedetlen a benevezett torták kreativitását illetően a magyar cukrászok ennél többre képesek.




A nyár eleji jelöltek a 2011 Magyarország Tortája  címre

Kecskeméti barackos kölestorta 

Kecskeméti barack torta

Császárkörte torta






A nyertes torta: a Zila kávéház  Kecskeméti  barackos kölestortája  



Recept:

A hántolt, megmosott 290 gramm kölest egy liter tejjel, csipet sóval és vaníliával puhára főzzük. Ha megpuhult, a tűzről levéve hozzáadjuk 260 gramm cukrot, 60 gramm vajat és egy egész citrom reszelt héját adjuk hozzá. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.


A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. A maradék lefőtt, 960 gramm forró kölesalaphoz adjunk hozzá 60 gramm túrót, 3 egész tojást, 30 gramm mandulalisztet és 70 gramm lenmag pelyhet. Töltsük a becsomagolt karikába. 180 Celsius-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.





Az elkészült tortalapot tegyük vissza a tortaformába. A félretett és lehűtött 500 gramm kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 gramm darabolt sárgabarack konzervet, az 50 gramm sárgabarack öntetet, majd lazítsuk 150 gramm felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 gramm forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe majd, ha keményre fagyott válaszuk le róla a formát.








Korábbi évek   Ország  Tortái

Madártej torta-2007
Szatmári szilva torta 2008
Pándi meggy torta 2009
Szilvagombóc torta 2010


 



                 





A nyertes recepteket nyilvánosságra hozzák, és augusztus 20.-án országszerte árusítható lesz.


foto:Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda




Forrás : Magyar Cukrász Iparosok Országos  Testülete/Zila kávéház facebook/Blikk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...